In het moderne betalingsverkeer zijn de IBAN en de BIC codes niet meer weg te denken. We hebben ze allemaal ongetwijfeld vaak voorbij zien komen. Maar wat zijn deze codes nou precies, en waar kan je ze vinden, en waarvoor worden ze gebruikt?
Waar vind ik de IBAN & BIC codes?
Jouw eigen IBAN is gekoppeld aan je bankrekening. Had je al een bankrekening, dan is jouw rekeningnummer nu iets veranderd naar je IBAN-nummer doordat daar iets is aan toegevoegd.
Je vindt je IBAN op meerdere plekken, zoals:
- je bankpas
- je rekeningafschrift
- in je internet bankieren omgeving van je bank
Op internet zijn ook handige tools te vinden waar je je rekeningnummer in kan toetsen, waarna je IBAN wordt gegenereerd.
Als dit allemaal niet lukt, dan kan je ook contact met je bank opnemen, zodat zij je verder kunnen helpen.
Let er wel op dat wanneer je ergens je IBAN opgeeft, je wel gebruik maakt van hoofdletters en ook van spaties en speciale tekens (indien van toepassing). Als je dit niet doet, dan loop je het risico dat een betaling niet goed op je rekening aan komt.
IBAN van iemand anders vinden
De IBAN van een ander persoon vinden, is natuurlijk lastiger. Het nummer staat vaak op de facturen die je moet betalen.
BIC van iemand anders vinden
De BIC dien je op een andere manier te vinden. Iedere bank heeft een eigen BIC. Deze kan je gemakkelijk vinden op de website van je bank. De BIC code van de ABN AMRO bank is bijvoorbeeld: ABNANL2A en die van de Rabobank is: RABONL2U. De letters van de bank zijn dus deels verwerkt in de BIC, wel zo handig.
Misschien heb je de BIC van een buitenlandse bank nodig. In dat geval kan je ook op de website van de bank kijken, of je kan naar www.swift.com gaan en daar zoeken op de BIC van de bank in kwestie.
Het gebruik van een BIC is een veilige manier om internationaal mee te doen in het betaalverkeer. Dit geldt temeer omdat de BIC niets zegt over jouw rekeningnummer, maar alleen over je bank. Zonder die BIC kunnen de banken onderling niet met elkaar ‘schakelen’.
Branche code?
Sommige landen vragen ook om een zogeheten “branche code” bij het uitvoeren van een betaalopdracht. Als er sprake is van een branche, oftewel een vestiging, worden er 3 karakters aan de BIC toegevoegd, en komt men dus uit op 11 karakters. Het is handig daar goed op te letten.
Verschillen per bank
Verschillende banken gebruiken IBAN-codes en BIC-codes op verschillende manieren. In sommige landen worden IBAN-codes en BIC-codes automatisch gegenereerd bij het openen van een nieuwe bankrekening.
In andere landen moet je zelf een IBAN-code en BIC-code aanvragen. De manier waarop banken IBAN-codes en BIC-codes gebruiken voor internationale betalingen kan ook verschillen.
Het is belangrijk om bij je bank na te gaan hoe deze codes gebruikt worden en welke specifieke instructies er zijn voor internationale betalingen.
Daarbij wordt nogmaals onderstreept dat het echt belangrijk is om de codes op de juiste manier in te voeren, dat wil zeggen, met alle speciale tekens en spaties. Als je dat niet doet, dan kan het mis gaan met de betaling. Succes!
De IBAN en de BIC
Wat betekenen de IBAN en BIC nummers?
Betekenis IBAN
IBAN (International Bank Account Number) is een uniek identificatienummer dat wordt gebruikt om rekeninghouders, de bank en het vestigingsland te identificeren. Deze IBAN maakt het voor banken mogelijk om het betaalverkeer automatisch te verwerken, zonder daarvoor aanvullende informatie nodig te hebben.
IBAN-codes zijn ontworpen om internationale betalingen eenvoudiger en veiliger te maken. De IBAN bestaat uit:
- een landcode
- twee controlegetallen
- rekeningnummer
Een Nederlandse IBAN kan maar liefst 34 karakters lang zijn.
Betekenis BIC
De BIC (Bank Identifier Code) code, vroeger ook wel SWFT nummer genoemd, is een unieke identificatiecode van een bank of financiële instelling. Met deze BIC komen internationale betalingsoverdrachten rechtstreeks op het rekeningnummer van de juiste bank terecht.
Bij het ontvangen van betalingen uit het buitenland op jouw betaalrekening kan soms worden gevraagd naar het adres van je bank om ervoor te zorgen dat de betaling goed aan komt.
De BIC code is een alfanumerieke code die bestaat uit acht of elf tekens. De eerste vier tekens zijn de bankcode, de volgende twee tekens zijn de landcode en de laatste drie tekens zijn de locatiecode.
Niet meer weg te denken
IBAN en BIC codes zijn in het (internationaal) betaalverkeer inmiddels echt onmisbaar. Sterker nog, vanaf begin 2007 is het gebruik van de codes zelfs verplicht bij het verrichten overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte (de EER). Als je die codes niet opgeeft, of je geeft een foute BIC op, dan kan een buitenlandse bank weigeren je opdracht uit te voeren en kan ze kosten bij je in rekening brengen voor het retourneren van je geld.