Grappig

Steen, Papier, Schaar: alles over dit tijdloze spel ✅

Steen, Papier, Schaar, in het Engels ook wel bekend als Rock, Paper, Scissors, is een eenvoudig maar fascinerend spel dat al generaties lang wordt gespeeld. Het spel vereist geen speciale vaardigheden, strategieën of ingewikkelde regels, waardoor het voor jong en oud leuk is om te spelen. 

In dit blog gaan we dieper in op de basis van het spel, hoe het werkt, met hoeveel spelers je kunt spelen en hoe je kunt winnen. 

Wat is Steen, Papier, Schaar?

Steen, Papier, Schaar is een simpel handspel dat vaak wordt gebruikt om beslissingen te nemen, meningsverschillen op te lossen of gewoon voor de fun.

Het spel is bekend onder verschillende namen in verschillende culturen over de hele wereld, maar het concept blijft hetzelfde: spelers gebruiken handgebaren die een steen, een vel papier of een schaar voorstellen en proberen hun tegenstanders te verslaan.

De handgebaren 

Steen, Papier Schaar 

Hoe werkt Steen, Papier, Schaar?

Het spel werkt op een eenvoudige manier. Elke speler kiest een van de drie mogelijke handgebaren: steen, papier of schaar, zonder te weten wat de ander zal kiezen. 

Vervolgens komen alle spelers bij elkaar, maken een vuist en roepen een voor een de woorden: steen, papier, schaar. Bij elk woord schud elke speler zijn of haar vuist. Dit mag zowel in de lucht of op de palm van je andere hand. 

Op het laatste woord onthullen alle spelers tegelijkertijd hun handgebaren en worden de volgende regels toegepast om de winnaar te bepalen:

  • Steen verslaat schaar 
  • Schaar verslaat papier 
  • Papier verslaat steen 

Als beide spelers hetzelfde handgebaar kiezen, resulteert dit in een gelijkspel, en meestal wordt het spel dan gewoon opnieuw gespeeld.

Om het spel eerlijk te laten verlopen is het belangrijk dat alle spelers het handgebaar tegelijkertijd laten zien. Als een speler dit duidelijk later doet dan de ander telt de ronde niet mee en moet het spel dus opnieuw beginnen. 

Met hoeveel spelers kun je spelen?

Steen, Papier, Schaar moet met minimaal twee spelers worden gespeeld. Er is geen maximum aantal spelers, waardoor het een uitstekende keuze is voor groepen vrienden of families. Bij het spelen in een grotere groep kunnen de winnaars van elke ronde doorgaan naar de volgende ronde totdat er uiteindelijk een ultieme winnaar overblijft.

Steen, papier, schaar winnen 

Het spel is erg onvoorspelbaar omdat beide spelers hun handgebaar tegelijkertijd kiezen zonder dat ze weten wat de tegenstander gekozen heeft. Hoewel er dus geen specifieke strategie is om consequent te winnen, zijn er wel manieren om de kans op winst te vergroten.

Het YouTube kanaal ´questnl´ deed hier onderzoek naar en kwam met de volgende tips die jou zullen helpen bij het winnen van Steen, Papier, Schaar: 

Mannen 

Wanneer je tegen een man speelt is het slim om in de eerste ronde voor papier te kiezen. De meeste mannen kiezen in de eerste ronde namelijk voor steen. 

Herhaling 

Wanneer je verliest van bijvoorbeeld steen, is het slim om in de volgende ronde te kiezen voor papier. Mensen die winnen herhalen namelijk vaak hun winnende zet. Let wel op: bijna niemand herhaald 3x achter elkaar dezelfde zet.

Niet blijven hangen 

Wanneer je wint met bijvoorbeeld steen is het slim om niet te blijven hangen bij deze winnende zet, maar om door te schakelen naar de zet die jouw zet zou verslaan

Heb je gewonnen met steen? Kies dan in de volgende ronde voor papier. Win je met schaar? Kies dan in de volgende ronde voor steen. 

Wat vond je van dit artikel?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *