Beddengoed en handdoeken gebruik je elke dag. Het is dus prettig als ze hun vorm, kleur en gebruiksgemak behouden. Je hebt langer plezier van je beddengoed en handdoeken als je ze op de juiste manier wast en verzorgt. Hieronder ontdek je een paar vette tips om handdoeken en beddengoed lang fris, mooi en bruikbaar te houden.
Zo was en verzorg je je beddengoed
Zacht en comfortabel beddengoed is heerlijk, maar hoe zorg je ervoor dat het fris en prettig blijft liggen? Om stoffen mooi te houden en toch hygiënisch te wassen, is 60 graden ideaal. Dit verwijdert bacteriën en huisstofmijt zonder het textiel te beschadigen. Een kookwas is niet nodig en minder duurzaam. Wil je je lakens alleen opfrissen of was je vaker? Dan kun je ook wassen op 40 graden.
In principe zou je je beddengoed elke twee weken moeten vervangen en wassen. Gebruik nooit te veel wasmiddel en vermijd wasverzachter, dit beïnvloedt de vochtopname van je beddengoed. Houd er ook rekening mee dat je je beddengoed wast voor je het gebruikt. Als je het direct uit de verpakking haalt, kan het namelijk nog iets krimpen.
Wist je dat je naast je bedlinnen ook je deken zelf zo nu en dan moet wassen? Als je bijvoorbeeld mooie en ultrazachte Walra dekbedden hebt gekocht en deze elke dag gebruikt, zou je die hygiënisch moeten houden door zo eens in de zoveel jaar, bijvoorbeeld drie of vijf, te wassen op zestig graden. Was je dekbed niet vaker, dat is niet nodig als je bedlinnen gebruikt dat je regelmatig wast.
Je kunt je dekbed wel laten luchten in de zon. Bij Walra vind je dekbedden met verschillende warmteklassen voor elk seizoen. Laat het dekbed voor de winter bijvoorbeeld luchten als het warmer wordt en andersom. Het is een frisse manier om je bed toch te ontdoen van muffe geurtjes zonder het steeds te wassen.
Houd hier rekening mee als je handdoeken wast
Net als beddengoed gebruik je handdoeken dagelijks. Je hoeft je handdoek zeker niet elke dag in de wasmand te stoppen, gebruik je doek een dag of twee, drie voordat je deze wast. Sorteer natuurlijk op kleur en was bij voorkeur je handdoeken samen, zodat andere kledingstukken de zachtheid ervan niet aantasten.
Gebruik geen wasverzachter. Dit vermindert het absorptievermogen en kan handdoeken na verloop van tijd ruw maken. Azijn wordt soms als alternatief gebruikt, maar heeft een sterke geur en kan je machine beschadigen. In principe is een goed wasmiddel voldoende.
Mocht je toch denken dat je handdoeken hard aanvoelen, dan zou je ook het kalkgehalte van je water kunnen laten controleren en een speciale machine kopen om het water te ontkalken bij de bron. Als je handdoeken een hardnekkige vlek hebben, kun je ze voorbehandelen met een speciaal middel of een papje van water en baking soda.
Vermijd de droger, droog aan de lucht
Voor zowel handdoeken als beddengoed geldt dat de droger niet de beste manier is om lang plezier van ze te hebben. Droog je handdoeken en bedlinnen aan de lucht. Door ze eerst flink uit te schudden voorkom je dat ze kreuken. Kijk wel uit met drogen in de felle zon. Dit kan kleuren verbleken, het is misschien verstandiger om bijvoorbeeld op zolder op een droogrek te drogen.
Pas ook op met strijken en stomen van handdoeken. Het lijkt in eerste instantie een oplossing de stof zachter te maken, maar door de zeer hete temperaturen worden je beddengoed en handdoeken juist harder, net zoals wanneer je altijd een kookwas van ongeveer negentig graden zou draaien.