Entertainment

Jeffrey Dahmer: De beruchte seriemoordenaar uit de Verenigde Staten

Het nieuwe seizoen van Jeffrey Dahmer is snel te zien op Netflix. Tijd om eens wat achtergrond op te zoeken van deze verschrikkelijke seriemoordenaar.

Wie is Jeffrey Dahmer?

Jeffrey Dahmer was een Amerikaanse seriemoordenaar die bekend stond om zijn gruwelijke daden. Hij werd geboren op 21 mei 1960 in Milwaukee, Wisconsin. Dahmer pleegde zijn eerste moord in 1978 en zou uiteindelijk nog zestien andere mannen en jongens vermoorden voordat hij in 1991 werd gearresteerd.

Dahmer was berucht vanwege zijn gruwelijke daden. Hij was niet alleen een seriemoordenaar, maar ook een necrofiel en kannibaal. Hij zou lichaamsdelen van zijn slachtoffers bewaren en soms zelfs hun vlees eten. Zijn daden schokten niet alleen de Verenigde Staten, maar de hele wereld. Dahmer werd in 1992 veroordeeld tot 15 keer levenslang en werd in 1994 in de gevangenis vermoord.

Het verhaal van Jeffrey Dahmer is een van de meest beruchte in de geschiedenis van de Amerikaanse misdaad. Zijn daden hebben de wereld geschokt en zijn naam zal voor altijd geassocieerd worden met gruwelijke moorden en kannibalisme.

Vroege leven van Dahmer

Geboorte en familie

Ik zal beginnen met het beschrijven van het vroege leven van Jeffrey Dahmer. Hij werd geboren op 21 mei 1960 in Milwaukee, Wisconsin. Zijn ouders waren Lionel en Joyce Dahmer. Lionel was een scheikundige en Joyce was een huisvrouw. Jeffrey was de oudste van twee broers. Zijn jongere broer heette David.

De familie Dahmer verhuisde verschillende keren tijdens Jeffrey’s jeugd. Ze woonden in verschillende staten, waaronder Ohio en Iowa. Lionel Dahmer was vaak afwezig vanwege zijn werk, terwijl Joyce thuis bleef om voor de kinderen te zorgen.

Jongeman met bril, jaren '70 schoolportret.
Jeugdfoto van Dahmer

Jeugd

Jeffrey Dahmer’s jeugd was niet altijd gelukkig. Hij was een teruggetrokken kind en had weinig vrienden. Hij was vaak eenzaam en verveelde zich snel. Hij had ook last van verlatingsangst en was bang om alleen te zijn.

Toen hij zes jaar oud was, kreeg hij een dubbele liesbreukoperatie. Dit was een traumatische ervaring voor hem en hij beweerde later dat het de oorzaak was van zijn latere obsessie met de dood en het ontleden van dieren.

Schooltijd

Jeffrey Dahmer was een goede student op school. Hij was vooral geïnteresseerd in wetenschap en biologie. Hij had ook een interesse in dieren en bracht veel tijd door met het bestuderen van hun anatomie.

Hij was echter niet populair op school en werd vaak gepest vanwege zijn teruggetrokken aard en vreemde gedrag. Hij voelde zich niet op zijn gemak bij zijn leeftijdsgenoten en vermeed sociale situaties zoveel mogelijk.

Dit is een kort overzicht van het vroege leven van Jeffrey Dahmer. In de volgende secties zal ik meer vertellen over zijn latere leven en zijn misdaden.

Misdaden

Eerste moord

Mijn eerste moord was op Steven Hicks in 1978. Ik was toen 18 jaar oud. Ik had hem ontmoet in een bar en hem uitgenodigd om bij mij thuis te drinken. Nadat hij dronken was geworden, sloeg ik hem met een halter en wurgde hem met het snoer van mijn gewichtheffersbank. Ik sneed zijn lichaam in stukken en begroef hem in de achtertuin.

Moordreeks

Na mijn eerste moord werd ik steeds meer geobsedeerd door het doden van mannen. Ik verhuisde naar Milwaukee en begon met het plegen van meerdere moorden. Tussen 1987 en 1991 vermoordde ik zeventien mannen. Ik koos mijn slachtoffers uit in gaybars en nodigde hen uit om bij mij thuis te drinken. Nadat ze dronken waren geworden, verdoofde ik hen met slaappillen en wurgde hen met een strop. Ik sneed hun lichaam in stukken en begroef ze in de achtertuin of in vaten met zuur.

Modus operandi

Mijn modus operandi was om mijn slachtoffers te verleiden met alcohol en drugs en hen vervolgens te vermoorden. Ik hield hun lichaamsdelen als trofeeën en at sommige delen op. Ik bewaarde ook hun schedels en skeletten als souvenirs. Ik werd uiteindelijk gearresteerd in 1991 nadat een van mijn slachtoffers erin slaagde te ontsnappen en de politie waarschuwde.

Arrestatie en rechtszaak van Dahmer

Aanhouding

Op 22 juli 1991 werd Jeffrey Dahmer gearresteerd nadat een man genaamd Tracy Edwards hem had aangegeven bij de politie. Edwards was erin geslaagd te ontsnappen uit Dahmers appartement, waar hij vastgebonden was en werd bedreigd met een mes.

Toen de politie arriveerde en het appartement doorzocht, vonden ze bewijs van de gruwelijke misdaden van Dahmer. Ze vonden onder andere foto’s van verminkte lichamen en menselijke resten in de koelkast en vriezer.

Proces

Het proces tegen Jeffrey Dahmer begon op 30 januari 1992. Tijdens het proces beweerde Dahmer dat hij ontoerekeningsvatbaar was en dat hij leed aan een geestesziekte. Hij beweerde ook dat hij niet wist dat wat hij deed verkeerd was.

De aanklagers en getuigen deskundigen weerlegden deze claims en beweerden dat Dahmer volledig in staat was om te begrijpen wat hij deed en dat hij verantwoordelijk was voor zijn daden.

Veroordeling

Op 17 februari 1992 werd Jeffrey Dahmer veroordeeld tot 15 keer levenslang voor de moord op 15 mannen en jongens. Hij werd ook veroordeeld voor kannibalisme en necrofilie.

Dahmer werd overgebracht naar de Columbia Correctional Institution in Portage, Wisconsin, waar hij werd gedood door een medegevangene in 1994.

Man voor politie hoogtemuur met bril.
Jeffrey Dahmer in gevangenschap.

Leven in gevangenschap

Als seriemoordenaar werd Jeffrey Dahmer veroordeeld tot 15 keer levenslang. Hij werd opgesloten in de Columbia Correctional Institution in Portage, Wisconsin. In de gevangenis had Dahmer religieuze ervaringen en werd hij gedoopt. Hij las ook veel boeken en schreef zijn eigen boek, getiteld “The Mind of a Monster”.

Dahmer werd bekend bij zijn medegevangenen als een rustige en teruggetrokken persoon. Hij had geen vrienden en werd vaak gepest door andere gevangenen. Hij werd ook fysiek aangevallen door andere gevangenen, waaronder een keer met een bezemsteel.

Dood

Jeffrey Dahmer is overleden op 28 november 1994 in de Columbia Correctional Institution in Portage, Wisconsin. Hij werd 34 jaar oud. Dahmer werd in 1992 veroordeeld voor de moord op 15 mannen en jongens tussen 1978 en 1991. Hij kreeg in totaal 15 keer levenslang.

Op 22 juli 1994, enkele maanden voor zijn dood, werd Dahmer aangevallen door een medegevangene, Osvaldo Durruthy. Dahmer werd met een stuk ijzer in zijn hoofd geslagen en liep hierdoor ernstige verwondingen op. Hij overleefde de aanval en werd in het ziekenhuis behandeld.

Op 28 november 1994 werd Dahmer opnieuw aangevallen door een medegevangene, Christopher Scarver. Scarver sloeg Dahmer dood met een stuk ijzer. Scarver verklaarde later dat hij Dahmer had gedood omdat hij het niet kon verdragen dat Dahmer kinderen had vermoord en opgegeten.

Na zijn dood werd het lichaam van Dahmer gecremeerd en de as werd aan zijn moeder gegeven. Zijn hersenen werden bewaard voor onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat Dahmer een afwijking had in een deel van zijn hersenen dat betrokken is bij impulscontrole en emoties. Dit zou mogelijk hebben bijgedragen aan zijn gedrag als moordenaar en kannibaal.

Media en culturele impact

Als seriemoordenaar heeft Jeffrey Dahmer niet alleen een enorme impact gehad op de samenleving, maar ook op de media en de cultuur. Zijn misdaden werden uitgebreid gedocumenteerd en hebben geleid tot talloze boeken, films en televisieseries.

Boeken

Er zijn verschillende boeken geschreven over Jeffrey Dahmer, waarvan sommige zijn geschreven door journalisten die zijn misdaden hebben onderzocht en andere door mensen die persoonlijk bij de zaak betrokken waren. Een van de meest bekende boeken is “The Shrine of Jeffrey Dahmer” van Brian Masters, waarin hij de psychologie van Dahmer en zijn misdaden analyseert.

Films en televisie

De misdaden van Jeffrey Dahmer hebben ook geleid tot verschillende films en televisieseries. Een van de meest bekende films is “Dahmer” uit 2002, waarin Jeremy Renner de rol van Dahmer speelt. In 2022 bracht Netflix de serie “Monster: Jeffrey Dahmer” uit, waarin Evan Peters de rol van Dahmer vertolkt.

Man met bril in geel licht.

De media-aandacht voor Dahmer heeft ook geleid tot discussies over de verantwoordelijkheid van de media bij het verslaan van dergelijke misdaden. Sommigen hebben betoogd dat de media de misdaden van Dahmer hebben geromantiseerd en hem tot een soort icoon hebben gemaakt, terwijl anderen hebben beweerd dat de media gewoon hun werk deden door het publiek te informeren over een belangrijke zaak.

In het algemeen kan worden gesteld dat de media-aandacht voor Jeffrey Dahmer heeft bijgedragen aan een grotere bewustwording van seriemoordenaars en hun daden, en heeft geleid tot meer discussie over de manier waarop de media dergelijke zaken verslaan.

Psychologisch profiel

Het psychologisch profiel van Jeffrey Dahmer toont aan dat hij een complexe man was. Hij vertoonde de typische kenmerken van een seriemoordenaar, zoals lustmoorden en necrofilie. Hoewel hij geen gewelddadige episodes in zijn kindertijd en adolescentie had, wat meestal triggers zijn voor het soort gedrag dat hij vertoonde, was hij wel een teruggetrokken en eenzame persoon. Hij had ook een geschiedenis van alcoholmisbruik en was vaak depressief.

Dahmer had een obsessie met het bezitten en controleren van zijn slachtoffers. Hij gebruikte alcohol en drugs om ze te bedwelmen en vervolgens te verkrachten en te vermoorden. Hij ontleedde hun lichamen en bewaarde de lichaamsdelen als trofeeën. Dit gedrag suggereert dat hij een sadistische en narcistische persoonlijkheid had.

Psychologen hebben ook vastgesteld dat Dahmer een hoog IQ had en dat hij zich goed bewust was van zijn daden. Hij was in staat om zijn daden te plannen en te verbergen voor anderen. Hij was ook manipulatief en kon charmant zijn wanneer dat nodig was.

In het algemeen kan worden gesteld dat het psychologisch profiel van Jeffrey Dahmer aantoont dat hij een complexe en gevaarlijke persoon was. Zijn daden waren niet alleen het gevolg van een slechte jeugd of een psychische stoornis, maar waren het resultaat van een combinatie van factoren, waaronder een sadistische persoonlijkheid, alcoholisme, narcisme en een hoog IQ.

Nasleep en invloed

Na de arrestatie van Jeffrey Dahmer in 1991, werd zijn zaak wereldwijd bekend en veroorzaakte veel opschudding. De gruwelijke details van zijn misdaden, waaronder kannibalisme, necrofilie en het bewaren van lichaamsdelen, schokten de wereld. Het proces van Dahmer duurde twee weken en hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 15 keer levenslang.

De zaak van Dahmer had een grote invloed op de manier waarop seriemoordenaars werden behandeld en onderzocht. Het leidde tot een hernieuwde focus op de psychologie van seriemoordenaars en de mogelijke oorzaken van hun daden. Het onderzoek naar seriemoordenaars werd intensiever en er werd meer nadruk gelegd op het identificeren van potentiële seriemoordenaars voordat ze hun eerste moord begaan.

De zaak van Dahmer had ook een diepgaande impact op de families en vrienden van zijn slachtoffers. Velen van hen hebben nog steeds moeite om de gevolgen van zijn daden te verwerken en hebben moeite om vertrouwen te hebben in anderen. De zaak heeft ook geleid tot een toename van het bewustzijn van de gevaren van online dating en het belang van het nemen van voorzorgsmaatregelen bij het ontmoeten van mensen die je niet kent.

Kortom, de zaak van Jeffrey Dahmer heeft een blijvende impact gehad op de wereld van de criminologie en de manier waarop we kijken naar seriemoordenaars. De gruwelijke details van zijn misdaden zullen nog lang in ons geheugen blijven.

Veelgestelde vragen

Hoe is Jeffrey Dahmer om het leven gekomen?

Jeffrey Dahmer werd op 28 november 1994 in de Columbia Correctional Institution in Portage, Wisconsin, door een medegevangene, Christopher Scarver, vermoord. Scarver sloeg Dahmer met een stuk ijzer in het hoofd, waardoor hij stierf aan zijn verwondingen.

Hoeveel slachtoffers heeft Jeffrey Dahmer gemaakt?

Jeffrey Dahmer heeft minstens 17 mensen vermoord tussen 1978 en 1991. De meeste slachtoffers waren jonge mannen die hij had verleid om naar zijn huis te komen, waar hij hen verdoofde, verkrachtte, vermoordde en in stukken sneed.

Wat was het IQ van Jeffrey Dahmer?

Er is geen betrouwbare informatie beschikbaar over het IQ van Jeffrey Dahmer. Er zijn echter aanwijzingen dat hij een bovengemiddelde intelligentie had, aangezien hij als kind als zeer intelligent werd beschouwd en later in staat was om complexe moorden te plannen en uit te voeren.

Wie heeft Jeffrey Dahmer vermoord?

Jeffrey Dahmer werd vermoord door een medegevangene, Christopher Scarver, in de Columbia Correctional Institution in Portage, Wisconsin, op 28 november 1994.

Hoeveel mensen heeft Jeffrey Dahmer vermoord?

Jeffrey Dahmer heeft minstens 17 mensen vermoord tussen 1978 en 1991. Hij werd gearresteerd in 1991 en bekende later zijn misdaden.

Wie was het eerste slachtoffer van Jeffrey Dahmer?

Het eerste bekende slachtoffer van Jeffrey Dahmer was een 19-jarige liftende student genaamd Steven Hicks, die hij in juni 1978 oppikte en mee naar huis nam. Dahmer sloeg Hicks met een halter en wurgde hem met dezelfde halter. Hij ontdeed zich van het lichaam door het in stukken te snijden en de resten te verbranden.

Wat vond je van dit artikel?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *