Op veel basis- en middelbare scholen gebruiken ze het educatieve platform Kahoot. Het is een platform waarop je samen met je klasgenoten of leerlingen verschillende spellen speelt om zo nieuwe lesstof eigen te maken. Op spelende wijs leren dus.
Toch hebben veel mensen vaak nog wat vragen bij wat het platform precies inhoudt, wat je ermee kan en welke alternatieven er zijn voor Kahoot. In het artikel hieronder geven we je antwoord op al deze vragen en vertellen we je alle ins en outs.
Wat is Kahoot precies
Kahoot is, zoals we hiervoor al beschreven, een online platform. Het platform komt oorspronkelijk uit Noorwegen en is sinds een aantal jaar onwijs populair in Nederland. Door samen met je klas verschillende quizzen te spelen die je zelf gemaakt hebt, of die al klaar staan in Kahoot, pakken de studenten de stof sneller op en het maakt het lesgeven ook nog eens leuker. Daarnaast monitor je als docent de voortgang van je leerlingen en motiveer je je klas om actief mee te doen.
Wat kan je met Kahoot doen
Op Kahoot heb je meerdere mogelijkheden om de stof aan te leren. Denk aan quizzen, puzzels of woordenwolken. Let er wel op dat er beperkte opties zijn voor de gratis versie. Hiervoor hoef je niet geregistreerd te staan. Voor de geüpgradede versie heb je wel een account en registratie nodig.
Met een gratis account heb je toegang tot de meest gebruikte en populaire spellen. Dit zijn namelijk de quizzen met meerdere antwoordmogelijkheden en de waar of niet waar quizzen. Deze spellen zijn dus leuk om met voor een toets of als afsluiting van een hoofdstuk te spelen. Zo test je of de klas je stof goed in zich opgenomen heeft en/of goed geleerd heeft.
Met de geüpgradede versie speel je veel meer soorten spellen. Denk aan vragen met open antwoorden, puzzels met woorden die in de juiste volgorde gelegd moeten worden, polls of brainstormen. Deze spellen zijn dus iets geschikter voor het leren van de lesstof voordat deze getoetst wordt.
Welke alternatieven zijn er voor Kahoot
Kahoot is natuurlijk niet het enige educatieve platform dat scholen en studenten gebruiken om dingen te leren. Zeker voor het maken van de quizzen zijn er veel alternatieven voor Kahoot. We sommen er hieronder een aantal voor je op:
· OnlineExamMaker: Dit is een quizmaker die veel gebruikmaakt van data en hierop analyses op loslaat. Daarnaast is het mogelijk om je leerlingen hierop toetsen te laten maken, aangezien er speciale beveiliging tegen spieken opzit.
· Quizizz: Met deze tool maak je veel verschillende soorten quizzen waar een spelelement in zit verwerkt. De tool werkt dus veel met gamificatie en geeft direct feedback bij het maken van een quiz. Daarnaast heeft is het ook een (deels) gratis alternatief voor Kahoot om uit te proberen.
· Google Forms: Dit is een gratis alternatief voor Kahoot, maar wel iets ingewikkelder. Je maakt met Google Forms verschillende soorten quizzen en je hebt ook de mogelijkheid om verschillende soorten vragen te stellen in 1 quiz. Wel is er vaak wat oefening vereist voordat je alles helemaal onder de knie hebt.